Australien har et tempereret klima det meste af året, men det kan variere på grund af kontinentets størrelse. De nordlige stater og områder oplever typisk varmt vejr det meste af året, mens de sydlige stater oplever køligere vintre. Australien er også et af de tørreste kontinenter på jorden, med en gennemsnitlig årlig nedbør på mindre en 600 mm. Ligesom alle lande på den sydlige halvkugle, er Australiens årstider modsat dem på den nordlige halvkugle. Det vil sige at december-februar; marts til maj er efterår; juni-august er deres vinter; og september til november er forår.
Generelt kan man sige om vejret i Australien, at det er omvendt af hvad vi kender fra Danmark. Når vi I Danmark har sommer, er det vinter i Australien og omvendt. Nedenfor kan man se dagtemperatur, nattemperatur og nedbør i nogle af de mest besøgte byer i hele Australien. Vejret afhænger meget af, hvor du befinder dig i landet og samtidig hvad tid man er der på året. I Australien skelner man mellem dry(tør)-sæson og wet(våd)-sæson. Kontakt en af AustraliaTours rejsekonsulenter, og få flere oplysninger om de bedste rejsetidspunkter til de forskellige rejsemål i Australien.
Delstaten New South Wales ligger i den sydøstlige del af Australien, i det subtropiske klimabælte. Delstaten er opsplittet af ”The Great Dividing Range”, som er en bjergkæde på ca. 3.600 kilometer og har en meget stor indvirkning på klimaet i New South Wales. Groft sagt deler bjergkæden delstaten op i forskellige klimazoner, hvor man mod nord finder varme og sol, mens syden og bjergområderne kan forekomme lange perioder med sne og frost. Sydneys klima er behageligt og tempereret helt året rundt, med mere end 330 solskinsdage hvert eneste år. Om sommeren – december til februar – er den gennemsnitlige maksimale temperatur i Sydney på omkring 26 °C. Det kan også være en anelse fugtigt på dette tidspunkt med en gennemsnitlig luftfugtighed på 65 procent. Gennemsnitlige maksimale temperaturer om vinteren – juni til august – er omkring 16 °C. Der falder mest nedbør i Sydney mellem marts og juni måned.
Klik her for at se det aktuelle vejr i Sydney »
Klimaet i delstaten Victoria varierer en del, afhængig af hvor man befinder sig i staten. Ind mod Australiens midte, altså Victorias nordvestlige hjørne, kan man finde varme og tørre områder, som kan minde om ørkenlignende tilstande. I det nordøstlige hjørne findes der bjerge, hvor der ofte er sne og lidt køligere temperaturer. Den gennemsnitlige årlige nedbør varierer fra mindre end 250 mm i dele af staten til over 1.800 millimeter over nogle af de bjergrige regioner mod øst. Melbourne har ry for, at have et omskifteligt vejr; dog med en generel regel om et tempereret klima. I Melbourne er der varme somre; milde til lune forår og efterår samt kølige vintre. Temperaturer er i gennemsnit 25 °C om sommeren og 14 °C om vinteren. Der falder mest nedbør mellem maj og oktober måned.
Klik her for at se det aktuelle vejr i Melbourne »
South Australia klima varierer fra varmt og tørt i det indre Australien til mildere, vådere vejr i syd og på den sydøstlige kyst af Australien. Adelaide har som udgangspunkt milde, våde vintre og varme, tørre somre. Det er den mest tørre hovedstad af alle de australske hovedstæder. Den gennemsnitlige nedbør i december-februar (australsk sommer) er omkring 20 millimeter og måneder helt uden regn er faktisk almindelige. Juni er den vådeste måned i året, i gennemsnit omkring 80 millimeter. Den gennemsnitlige maksimale temperatur er 29 °C om sommeren og 15-16 °C om vinteren.
Klik her for at se det aktuelle vejr i Adelaide »
I Western Australia findes der en lang række klimazoner og forskellige vejrforhold, grundet statens enorme størrelse. I nord (tropisk klima) forekommer der ofte kraftige regnskyl i deres sommerperiode (december til marts), som markerer den såkaldte ’wet sæson’ – meget varmt og fugtigt, med daglige regnskyl. I syd finder du et mere tempereret klima, hvor her er milde og våde vintre og varme, tørre somre. De vestlige egne af Western Australia består af ubeboede ørkenområde, hvor temperaturen svinger fra meget varmt, til meget koldt. Perth nedbør er størst mellem maj og september. Februar er normalt den varmeste måned i året, med en gennemsnit temperaturer på omkring 30 °C. En havbrise kaldet ‘The Fremantle Doctor”, blæser sydvest fra Det Indiske Ocean og yder nødhjælp for den værste varme. Vintrene er relativt køligt og vådt med temperaturer på omkring 18 °C.
Klik her for at se det aktuelle vejr i Perth »
Som mange af Australiens andre stater, består Queensland også af forskellige klimazoner. Mod syd, nær Brisbane, find man et subtropisk klima med meget varmt vejr det meste af året. Om sommeren (december til februar) er den gennemsnitlige max-temperatur på 30 °C. Vinteren er oftest tørre, milde og behagelige med en gennemsnitstemperatur på 18 °C.
I de nordlige egne, nær Cairns, findes der tropisk klima, hvor man her skelner mellem våd- og tør sæson. Her findes varme og fugtige somre, med meget regn, og milde, tørre vintre. Typiske dagtemperaturer i Cairns er 23-31 °C i midten af sommeren og 18 °C i midten af vinteren. Tropiske cykloner forekommer i en sjælden gang imellem fra november til maj nær kystområderne.
Klik her for at se det aktuelle vejr i Queensland »
Northern Territory klima adskiller sig tydeligt fra det sydlige Australien, og varierer meget mellem den nordlige del; kendt som “Top End” og de sydlige egne. Der er to forskellige årstider: den “våde” (oktober til april) sæson og den ‘tørre’ (maj til september) sæson. Alice Springs’ klima er en af ekstremer med varme somre og kolde vintre, hvor nattens temperaturer kan falde til under nul. Nedbøren varierer voldsomt fra år til år, men det årlige gennemsnit er omkring 286 millimeter. Dagtimerne sommertemperaturer ligger generelt i de høje 30′erne, med tørre, kølige nætter. Foråret kan bringe tordenvejr, hagl og støvstorme fra ørkenen.
Klik her for at se det aktuelle vejr i Alice Springs »
Darwin ligger i ’The Top End’ (helt nord) af Northern Territory og har to forskellige årstider – den “våde” og “tørre”. Den våde sæson løber fra oktober/november til april og er kendetegnes ved høj luftfugtighed, med skiftende regnskyl og storme. Temperaturer er typisk i området fra et minimum på 25 °C til et maksimum på 33 °C. Den ‘tørre’ sæson fra maj til oktober, er kendetegnet ved varme, tørre solrige dage og milde nætter. Temperaturer er typisk i området fra 21 °C til 32 °C, og luftfugtigheden er meget lavere.
Klik her for at se det aktuelle vejr i Darwin »
Da Tasmanien er en ø, med intet sted mere end 115 km fra havet, er Tasmaniens klima klassificeret som mildt tempereret. Somrene er milde og nedbør er spredt nogenlunde jævnt over hele året, dog med en anelse mere regn i vintermånederne (juni til august). På grund af sin beskedne bredde, er årstiderne meget mere tydelige i Tasmanien, end resten af Australien. Hovedstaden Hobart har fire forskellige årstider, meget lig det danske vejr – blot omvendt. De varmeste måneder, januar og februar, er også den tørreste med en gennemsnitlig temperatur på omkring 21 °C. Mens udsat for de sydlige vinde fra Antarktis, er Hobart beskyttet af Mt. Wellington fra det værste vejr, og kan derfor besøges året rundt.
Klik her for at se det aktuelle vejr i Hobart »
Canberra har et for det meste tørt klima med lune til varme somre og kolde vintre. Den gennemsnitlige årlige nedbør er ca. 600 mm, og som er ret jævnt fordelt over hele året. Den vådeste måned er oktober og den tørreste er i juni. I løbet af vinteren, falder der sne i de nærliggende australske alper. Januar er den varmeste måned med en gennemsnitlig maksimal temperatur på 28 °C. Den koldeste måned er juli med gennemsnitlige daglige temperaturer på 11 °C, og kan falde til under nul om natten.